Skjebnemøter i Bergen.

Historier om kvinneliv og utvandring.

Etter research i flere år, ble boken lansert i oktober 2024.

I perioden 1898 til 1908 fikk seks kvinner syv barn. Felles for disse var at alle barna hadde samme far. Felles var også at alle ble forlatt, på ulike måter.
Boka handler om fire av de seks kvinnene.

De reiste alle til Bergen for å søke arbeid eller utdanning. Der traff de Ludvig fra Lindås. Det ble skjebnesvangert.

Jeg har reist rundt og kontaktet historielag og folk som har gitt meg innsikt i tiden og livet der kvinnene kom fra. Det er utrolig hvor mye lokalkunnskap mange har. Arkivene er en gullgruve, og arkivarene helt fantastiske. Våren 2024 gikk ferden til Alaska for å følge i fotsporene til Hanna. Jeg besøkte også Duluth der Rakel bosatte seg i 1902.

Hvordan ble livet til kvinnene videre?

På leting etter historiene dukket det stadig opp nye historier, både spennende, gledelige, og tragiske. Om bygdesladder, industriutvikling, vanskelige relasjoner, alkohol, fengsel, utholdenhet og sterk vilje.

Dette er hovedpersonene i boka:
Ingeborg fra Sund på Sotra (1865-1924)
Rakel fra Bygstad i Sunnfjord (1875-1906)
Hanna fra Dale i Sunnfjord (1877-1959)
Petrine fra Kråkenes i Solund (1873-1908)

Omtale i Bergens Tidende 10. november 2024

**Bokpresentasjoner :**
Onsdag 19. mars 2025: Alver bibliotek, kl.19.

2024:
Torsdag 28.november: Øygarden bibliotek, kl.19.
Mandag 25.november: AdAstra, NIFS (kun for medlemmer)
Lørdag 9.november: Deichman Bjørvika kl.15.
Mandag 28. oktober: Bergen folkebibliotek kl. 18.
Mandag 14.oktober: Sund sogelag, Skulestova på Berge kl.18.30.

Hanna fra Dale i Sunnfjord emigrerte til Amerika i 1912. Bildet er tatt i Seldovia i Alaska.

Historiene er både varme og brutale, fortalt med en saklig prosa, hvor selv de store hendelser og følelser får en likefram innpakning. Språket er også godt tilpasset tiden og konteksten det beskriver, og veksler derfor mellom fortellingene.

Jeg har lett etter møtepunkter mellom damene, men har ikke funnet dem. Jeg har blitt overrasket, og rørt, og trist, og jeg kjenner på en slags søsterlig stolthet over damer gjennom alle tider som har kjempet og lidd for barna sine, og laget levelige liv der mye har gjort det veldig vanskelig for dem. Gratulerer igjen, og takk for at du deler historiene og skjebnene til disse virkelige menneskene som du har funnet i arkiver, biblioteker og samtaler. Dette er god historieformidling.

  • Randi Wærdahl, Oslo

Anne C. Eriksen har virkelig knekt koden for hvordan man kan skrive en slik historie. Nøktern, nesten litt stillferdig stil om krevende skjebner. Spennende å lese!

  • Tord Langmoen, Eidsvoll

«Skjebnemøter i Bergen» er ein velskrevet historisk roman som skildrer dei ulike skjebnene fire kvinnene møtte på. Gjennom deira historier får me eit innblikk i dei store samfunnsutfordringene som var på byrjinga av 1900-talet og utover.

  • bokblogger.com

Eriksen skriv blant anna om overfarten til Amerika og livet der borte, om sjukdom og død og tuberkulosen som gjorde sitt inntog. Å reise til Amerika var for mange ein stor draum. Men ikkje alle fekk oppleve det «luftslottet» mange vart forespeilet. For det er ingen nåde for dei som er utan jobb og ingen som kan ta seg av dei, uansett kvar i verda ein befant seg i denne tidsperioden. Så med andre ord; livet gir og livet tar. Det klarer Eriksen å skildre på ein imponerende måte.

bokblogger.com

Butikkvindu Norli Bergen

Gavetips i vinduet hos Norli i Strandgaten, Bergen